Są kolejnymi wyrazami ciągu,ile wynosi x ?
Sara1888: Liczby 12 , −3 , x+10
3 lut 12:05
Krystek: Jakiego?
3 lut 12:06
Łukasz: Sorry, że przeszkadzam ale mogłabyś Mi pomóc rozwiązać tę nierówność.
−x(1−x)≤0
Z góry dziękuje.
3 lut 12:07
Sara1888: geometrycznego.
3 lut 12:08
Eve: wyłączamy −1 przed nawias
x(x−1)≤0
rysujemy parabolę
3 lut 12:09
Krystek:

i odpowiedz sobie
3 lut 12:09
3 lut 12:10
Łukasz: A mogłabyś to bardziej rozpisać?
Byłbym wdzięczny.
3 lut 12:16
Eta:
1/ a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b
2=a*c
| | 1 | |
|
| ,−3, x+10 −−− tworzą ciąg geometryczny |
| | 2 | |
| | 1 | |
to |
| (x+10)= 9 ⇒ x+10=18 ⇒ x=......... |
| | 2 | |
3 lut 12:17
Eve: co chcesz żeby ci rozpisać?
3 lut 12:17
J:
coś nie taka ta parabola...
3 lut 12:18
Eve: własnie szukałam gdzies błędu, ale potwierdziłeś, że nie u mnie
3 lut 12:20
Eta:

−x(1−x)≤0
x(x−1)≤0 ⇒x∊
<0,1>
3 lut 12:22