Ciągłość funkcji
CFCFan: Czy to zadanie jest dobrze?
Zbadaj ciągłość funkcji:
arccot(2/x+1) x≠−1
1 x=1
x→−1+ lim arccot(2/x+1) = +
∞
(2/−1+1)=(2/0+)= (+
∞)
x→−1− lim arccot(2/x+1)= π
(2/−1+1)= (2/0) =(−
∞)
Funkcja jest nieciągła. Nieciągłość typy drugiego "skok"
3 lut 12:02
Gray: Źle granice obliczyłeś. Co tu liczysz: "(2/−1+1)=(2/0+)= (+∞)"?
3 lut 13:28
CFCFan: No tu liczę granicę dla x=−1 z prawej strony. Wychodzi liczba przez zero na plusie a to daje
wynik plus nieskończoność. W drugim przypadku liczę dla x=−1 z lewej strony i mam liczba przez
minus zero a to deje minus nieskończoność

Dobrze?
3 lut 15:23
Gray: Źle. Jest jeszcze arcctg.
3 lut 20:54