Rozwiązać układy równań Cramera trzema metodami
Lukasz: Rozwiązać układy równań Cramera trzema metodami ( metodą A−1, wzorami Cramera i metodą
operacji elementarnych):
Wzorem Cramera wyszedł mi X=−2 oraz Y=1 (zgodnie z odpowiedziami)
Metoda operacji elementarnych
x+3y=1
4x−y=−9
|1 3 | 1 0|
|4 −1 | 0 1|
Z tego mi wychodzi:
|1 0 | 1/13 3/13|
|0 1 | 4/13 −1/13|
Z metody A−1
wychodzi mi to samo co z metody operacji elementarnych:
|1 0 | 1/13 3/13|
|0 1 | 4/13 −1/13|
Jestem studentem zaocznym, sam to muszę wszystko ogarnąć, ktoś mi wytłumaczy o co tutaj chodzi?
Pozdrawiam
3 lut 11:14
Lukasz: Ponnawiam prośbę.
3 lut 13:28
Gray: Dwa razy napisałeś to samo.
Mnożąc macierz
1/13 3/13
4/13 −1/13
przez wektor (1, −9)T, otrzymasz: (−2, 1), więc się zgadza.
Jeszcze metody przekształceń elementarnych nie ma.
3 lut 13:37
Lukasz: Dobra, właśnie tego wektora mi brakowało.. Dzięki wielkie
Pozdrawiam
3 lut 14:36