Stereometria
Joachim: Proszę o pomoc z zadaniem:
Do menzurki o średnicy podstawy 4 cm, wypełnionej częściowo wodą, włożono metalową kulkę o
średnicy 2 cm. O ile centymetrów podniesie się poziom wody w menzurce, jeżeli cała kulka
zanurzy się w wodzie?
23 lis 20:58
Eta:
Vkulki = 43πr3 = 43π*1 = 43π cm3
V części walca ,o promieniu R= 2 cm i wysokośći H −− podniesionego poziomu
Vw= πR2*H = V (kulki)
to:
4πH= 43π => H= 43*14=13 cm
odp: poziom wody podniesie się o 13 cm.
23 lis 21:13
Joachim: skąd masz tą 1/4?
23 lis 21:34
Joachim: skąd masz tą 1/4?
23 lis 21:35