x2 | |
*arcsinx dx ? | |
√1−x2 |
x2−1+1 | |
= uprość | |
√(1−x)(1+x) |
x2 | ||
u = arcsinx v' = | ||
√1−x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
u' = | v = | arcsinx − | x√1−x2 | |||
√1−x2 | 2 | 2 |
x2 | 1 | |||
całki pomocnicze: ∫ | dx = − ∫ √1−x2dx + ∫ | dx =
| ||
√1−x2 | √1−x2 |
1 | 1 | |||
= | arcsinx − | x√1−x2 + C
| ||
2 | 2 |
arcsinx | 1 | |||
∫ | dx ... podstawienie: t = arcsinx , dt = | dx | ||
√1−x2 | √1−x2 |
x2 | ||
nie rozumie rozwiązania całki | , dlaczego jest to tak rozbite, zwłaszcza skąd | |
√1−x2 |
x2 − 1 + 1 | x2 − 1 | 1 | 1−x2 | |||||
= ∫ | dx = ∫ | dx + ∫ | dx = − ∫ | dx + druga | ||||
P | P | P | √1−x2 |
x2 − 1 + 1 | x2 − 1 | 1 | 1−x2 | |||||
= ∫ | dx = ∫ | dx + ∫ | dx = − ∫ | dx + druga | ||||
P | P | P | √1−x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |