styczna
asd: wyznacz styczna do f=x2 +4x +5 w punkcie x=2
czy wynik to 8x−16?
3 lut 08:56
J:
..nie ...
3 lut 08:58
asd: 8x−9?
3 lut 09:00
J:
czemu zgadujesz...
y − f(x0) = f'(x0)(x − x0)
3 lut 09:01
Janek191:
f(x) = x2 + 4 x + 5
f(2) = 17
oraz
f'(x) = 2 x + 4
f'( 2) = 8
y = 8 x + b
17 = 8*2 + b ⇒ b = 1
Odp. y = 8 x + 1
===============
3 lut 09:08
Janek191:
f(x) = x2 + 4 x + 5
f(2) = 17
oraz
f'(x) = 2 x + 4
f'( 2) = 8
y = 8 x + b
17 = 8*2 + b ⇒ b = 1
Odp. y = 8 x + 1
===============
3 lut 09:09
asd: hmm 16x + 39?
3 lut 09:09
J:
y − 17 =8(x − 2) ⇔ y = 8x −16 + 17 ⇔ y = 8x + 1
3 lut 09:10
asd: zrobilem pomylke w tresci.. powinnobyc x2 + 4x − 5
3 lut 09:11
J:
..to nie zwracaj d....
3 lut 09:13
asd: Jeżeli nie masz czasu ani cierpliwości, to proszę nie wypowiadaj się. Na prawdę z góry dziękuję
za taką pomoc.
3 lut 09:15
J:
nie rozumiesz, że tracimy czas przez Twoje niechlujstwo ...
3 lut 09:18
Eve:
oblicz pochodną, i potem wstaw do wzory 09.01
3 lut 09:19
asd: Najlepszym zdarza się pomylić.
3 lut 09:19
Eve: licz, nie gadaj
3 lut 09:20
asd: y=8x−4?
3 lut 09:22
J:
..to drugi wynik masz dobry (9:00)
3 lut 09:24
Eve: nie, gdzies pomyliłeś znaki
zapisz obliczenia
3 lut 09:25
asd: W takim razie bardzo dziękuję za pomoc.
3 lut 09:26
asd: Eve również dzękuje
3 lut 09:27
Janek191:
y − 7 = 8*( x − 2)
3 lut 09:27
Bogdan:
Bez pochodnej też można wyznaczyć wzór stycznej.
3 lut 10:13