Układ równań
pudel:
Podobno było dla mnie zadanie,ale jakiś samozwańczy łebmajster ,co niewiadomo
skąd się wziął,je usunął.
Ale nie ma na niego poweru!(Choć byś się Obywatelu
z...ał)Tak więc pies ...z nim tańcował.Ale
wiem o jaki typ zadań chodzi i zaraz
przedstawię podobne wraz z rozwiązaniem
Oto to zadanie
Stosunek druhów do druhien w jednostce organizacyjnej harcerstwa(zapewne większej
niż zastęp,lecz mniejszej niż szczep czy hufiec) wynosi 3,(571428)Gdyby do jednostki tej
dokooptowała jedna druhna to wtedy stosunek ten wynosiłby 3,(3)Jak liczna jest ta jednostka?
Rozwiązanie:
| y | | 0,571428 | | 25 | | y | | 10 | |
| =3,(571428)=3+ |
| = |
| & |
| =3,(3)= |
| |
| x−y | | 1−0,0000001 | | 7 | | x−y+1 | | 3 | |
Odp:x=?=64(y−liczba druhów)