1 | ||
∫ | dx | |
(x−1)3√x2−2x−1 |
1 | ||
t= | ||
x−1 |
−1 | ||
dt= | dx | |
(x−1)2 |
dt | ||
dx=− | ||
t2 |
dx | t3*(−dt) | |||
∫ | =∫ | = | ||
(x−1)3√(x−1)2−2 | t2*√1/t2−2 |
dt | t2*dt | |||
−∫ | =−∫ | = | ||
√1/t4−2/t2 | √1−2t2 |
1 | 1−2t2 | 1 | dt | ||||
∫ | − | ∫ | = | ||||
2 | √1−2t2 | 2 | √1−2t2 |
1 | 1 | dt | |||
∫ √1−2t2 − | ∫ | = | |||
2 | 2√2 | √(1/√2)2−t2 |
√2 | 1 | dt | |||
∫ (√1/√2)2−t2 − | ∫ | = | |||
2 | 2√2 | √(1/√2)2−t2 |
√2 | t | 1 | t | 1 | |||||
*( | √(1/2)−t2+ | arcsin( | )) − | arcsin(√2*t)+C | |||||
2 | 2 | 4 | √2 | 2√2 |
1 | ||
gdzie t= | ||
x−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |