Proszę o sprawdzenie
gryczana: Zadanie może nie w pełni matematyczne ale chodzi tu głównie o obliczenia.
Proszę o sprawdzenie czy dobrze to obliczyłem
Oblicz ile kg fosforu i potasu znajduję się w warstwie gleby o gł. 25cm na obszarze 1ha.gestość
gleby 1,5g/cm3.Jeżeli w 100mg gleby znajduję się 5mg fosforu i 7,5mg potasu
Wyszło mi 187,5tony fosforu czyli 187 500kg
i 281,25tony potasu czyli 281 250kg
2 lut 22:19
Qulka:
objętość 25cm•100000000cm2 =2500000000cm3
masa gleby to 2500000000•1,5=3750000000g=3750ton gleby
w 100 tonach gleby − 5 ton fosforu
w 3750 tonach − x =187,5 tony fosforu
oraz 281,25 tony potasu
czyli OK
3 lut 01:30