całka
kyrtap: Jak ruszyć dalej przez części z tą całką
∫xln(x
2+1)dx
f'(x) = x g(x) = ln(x
2+1)
| | x2 | | 1 | | 2x | |
f(x) = |
| g'(x) = 2x |
| = |
| |
| | 2 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | x2 | | x3 | |
∫xln(x2+1)dx = |
| ln(x2+1) − ∫ |
| |
| | 2 | | x2+1 | |
2 lut 22:08
ICSP: Zacznij od podstawienia t = x2 +1
2 lut 22:09
kyrtap: muszę zrobić ją przez części przykro mi
2 lut 22:10
ICSP: Najpierw podstawienie, a potem przez części
2 lut 22:11
kyrtap: te polecenie mnie zmyla zawsze
2 lut 22:11
kyrtap: zrobię tak jak mówisz
2 lut 22:12
kyrtap: Banaś się nie określił zbytnio
2 lut 22:17
Mila:
Najpierw podziel
| x3+x−x | | x(x2+1)−x | | x | |
| = |
| =x− |
| |
| (x2+1) | | x2+1 | | x2+1 | |
2 lut 22:24
kyrtap: i co z tym Mila dalej czynić?
2 lut 22:29
52: | | x | |
No jak masz x− |
| to na dwie całki  |
| | x2+1 | |
2 lut 22:30
kyrtap: no wiadomo ale potem
2 lut 22:31
kyrtap: przez części?
2 lut 22:31
2 lut 22:32
kyrtap: nom
2 lut 22:33
52: Ja bym to tak zrobił
| | x | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| ln|x2+1| +C |
| | x2+1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | |
2 lut 22:35
Mila:
| | x | | 1 | | 2x | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx=ln(x2+1)+C |
| | x2+1 | | 2 | | x2+1 | |
2 lut 22:36
2 lut 22:37
kyrtap: thanks

dobrzy z was ludzie
2 lut 22:39
52: 
Egzamin masz jutro ?
2 lut 22:40
kyrtap: nie już po ale kurde muszę nadrobić zaległości, nie powyrabiałem się ze wszystkim w semestrze
2 lut 22:41
52: Mam to samo
2 lut 22:42
kyrtap: Jak wrócę do domu to już na pewno niczego nie ruszę
2 lut 22:42
kyrtap: kompletnie inny wynik mi wychodzi podstawieniem i przez części potem
2 lut 22:57
kyrtap: proszę o sprawdzenie
∫xln(x
2+1)dx
x
2+1 = t f'(x) =1 g(t) = lnt
| | 1 | |
2xdx = dt f(t) = t g'(t) = |
| |
| | t | |
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xln(x2+1)dx = ∫lnt |
| = |
| lnt dt = |
| (tlnt − ∫dt) = |
| tlnt − |
| ∫dt |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=
| 1 | | 1 | |
| (x2+1)ln(x2+1) − |
| (x2+1) + C |
| 2 | | 2 | |
2 lut 23:04
52: Wg mnie OK... tam po drugim = brakuje znaku ∫
2 lut 23:08
kyrtap: wiem wiem czemu tak różne wyniki ?
2 lut 23:09
kyrtap: w odpowiedziach jeszcze inaczej
2 lut 23:10
Dawid: odpowiedzi mogą się różnić od twojego wyniku, zależy jakie przekształcenia zrobili
2 lut 23:11
kyrtap: Taki kawał teraz na jakie urlopy chodzą matematycy?
2 lut 23:17
Mila:
Wyniki różnią się stałą.
Oblicz pochodną, to się przekonasz.
2 lut 23:17
kyrtap: oki Mila, zapiszę dwa sposoby, idzie mi to wszystko jak krew z nosa
2 lut 23:20