Oblicz granicę
Ala: | | 1 | | 12x2−8x+1 | |
limx→ |
| |
| |
| | 2 | | 4x2−1 | |
2 lut 22:06
Marta: Najpierw to uprość, funkcja kwadratowa z delty a w mianowniku jest wzór (2x−1)(2x+1), to się
wtedy na pewno poskraca i będzie można podstawić 12
2 lut 22:10
Ala: W mianowniku 4x2−1
2 lut 22:11
Marta: to można zamienić ze wzoru na różnice kwadratów
2 lut 22:12
Ala: Δ=16 ale co to daje?
2 lut 22:14
Ala: jak ze wzoru?
2 lut 22:17
Ala: up
2 lut 22:18
Marta: w liczniku wylicz pierwiastki i zamień na postać iloczynową
w mianowniku 4x2−1=(2x−1)(2x+1)
2 lut 22:19
Ala: wyszło mi 2 a w odp jest 1
2 lut 22:28
Marta: limx→12 12(x−1/2)(x−1/6)2(x−1/2)(2x+1)= 3(x−1/6)x+1/2
2 lut 22:35
Marta: 3(1/2−1/6)/1/2+1/2=1
2 lut 22:36
Ala: Dziękuję Ci bardzo
2 lut 22:46