matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
............:
W trójkącie o bokach długości 8, 12, 15 poprowadzono dwusieczną największego kąta. Dwusieczna ta dzieli bok trójkąta w stosunku:
2 lut 22:01
Mila:
AB=15 Z tw. o dwusiecznej:
8
12
=
⇔
e
f
f
12
=
e
8
2 lut 22:41