trapez
ola: wykaz ze kwadrat dlugosci srednicy okregu wpisanego w trapez rownoramienny jest rowny
iloczynowi dlugosci podstaw tego trapezu. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Bo nie mam pojęcia
niestety jak zrobić to zadanie
2 lut 21:23
wmboczek: trapez opisany a+b=2c
z tw Pitagorasa c2−(a/2−b/2)2=h2
rozpisz lewą stronę i gotowe
2 lut 21:30
Bogdan:

Podpowiedź:
długość średnicy = 2r
| | b | | r | |
Z podobieństwa trójkątów (których?) |
| = |
| ⇒ r2 = a*b |
| | r | | a | |
2 lut 21:31
Eta: Ach ten "kochany" trapez
2 lut 23:08