Ciągi, wyznacz an, niejednoznaczność ?
Norbercik 125: Witam, zadnie 7.13 z nowego zbioru Marcin Kurczab, Elżbieta Kurczab, Elżbieta Świda.
wyznacz a
n jeśli o ciągu (a{n)), ⋀ n∊ℕ+ wiadomo że,
i podaje jeden podpunkt,
a
n+1=5n
2+4,
odpowiedź to, a
n=5n
2−10n+9
i to mnie trochę dziwi, bo przecież można powiedzieć że 5=(2n+1) a 4=n
2
jakoś nie widzę jakiegoś poważnego argumentu, żeby tak nie było, chociaż można by się spierać,
że
gdyby 4=n
2 to było by to od razu zsumowane z 5n
2, ale tej samej logiki nie można użyć do tego
ze 5≠(2n+1)
Co z tym zrobić proszę o pomoc
Norbercik 125: nie wiem właśnie, moje pytanie jest takie czy można to zrobić jednoznacznie, wiedząc tylko jak
wygląda drugi wyraz ciągu, wnioskować o tym jak wygląda np n−ty jego wyraz
Norbercik 125: dziękuje już dostrzegłem błąd,

za n podstawić n−1 wtedy tak obliczona wartość będzie wyrazem
ogólnym,
dziękuje Tadeusz