granica
gość: | | (n+1)n | |
Jak obliczyć granice czegoś takiego n→∞ |
| ? |
| | 4nn | |
2 lut 21:06
wmboczek: =e/4
połącz pod wspólną potęgę
2 lut 21:10
gość: | | (n+1) | | (n+1) | | (n+1−4n) | |
( |
| )n=(1+ |
| −1)n=(1+ |
| )n czy do tego momentu jest dobrze? |
| | 4n | | 4n | | 4n | |
2 lut 21:18
Ada: Nie, 4 nie jest do potęgi n

Prościej kombinuj
2 lut 21:24
J:
| | 1 | (n+1)n | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
|
| = |
| (1 + |
| )n = |
| e |
| | 4 | nn | | 4 | | n | | 4 | |
2 lut 21:26
gość: Dzięki wielki przez to 4n właśnie się pogubiłem
2 lut 21:31