całka
E: wyznacz całkę
∫(x+2)(x−3x2) : √x dx
2 lut 21:03
J:
wymnóż licznik i rozbij na całki o mianowniku: √x
2 lut 21:05
Eve: zrób porządek w liczniku
2 lut 21:05
E: nie było mnie na całkach i oczekuję rozwiązania a nie wytłumaczenia
2 lut 21:05
Dziadek Mróz:
W lutym nie umieć całek?
2 lut 21:06
Eve: E a to fora pomyliłeś, tu uczymy a nie rozwiązujemy, zrób porządek z licznikiem
2 lut 21:07
J:
..na gotowca nie licz ... nie potrafisz wymnozyć dwóch nawiasów..?
2 lut 21:08
Dziadek Mróz:
| | (x + 2)(x − 3x2) | |
∫ |
| dx = *) |
| | √x | |
(x + 2)(x − 3x
2) = x
2 − 3x
3 + 2x − 6x
2 = −3x
3 − 5x
2 + 2x
| | −3x3 − 5x2 + 2x | |
*) = ∫ |
| dx = |
| | √x | |
| | x3 | | x2 | | x | |
= −3∫ |
| dx − 5∫ |
| dx + 2∫ |
| dx = **) |
| | √x | | √x | | √x | |
√x = x
1/2
x
3 * x
−1/2 = x
3 − 1/2 = x
5/2
x
2 * x
−1/2 = x
2 − 1/2 = x
3/2
x * x
−1/2 = x
1 − 1/2 = x
1/2
**) = −3∫x
5/2dx − 5∫x
3/2dx + 2∫x
1/2dx = ...
2 lut 21:12
Eve: i gotowiec sie znalazł
2 lut 21:13