matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
E:
Obliczyć pochodne 6
√
x
+ 12/x
2 lut 20:57
J:
6
12
f'(x} =
−
2
√
x
x
2
2 lut 20:59
E:
jak to policzyć ?
2 lut 21:01
J:
..przecież to pochodne elementarne ... zajrzyj do linku obok w lewym prostokącie...
2 lut 21:02
Dziadek Mróz:
12
y = 6
√
x
+
x
1
y = 6u + 12v u =
√
x
v =
x
y' = [6u + 12v]' = 6u' 12v' = *)
1
u' = [
√
x
]' =
2
√
x
1
1
v' = [
]' = −
x
x
2
1
−1
*) = 6 *
+ 12 *
=
2
√
x
x
2
3
12
3x
2
− 12
√
x
=
−
=
√
x
x
2
√
x
5
2 lut 21:18