Stożek
M: W stożek wpisano walec Oblicz stosunek objętości stożka do objętości walca, jeżeli:
a) promień podstawy stożka jest 3 razy większy od promienia podstawy walca,
b) przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a przekrój osiowy walca jest kwadratem
2 lut 20:54
Mila:

OS=H − wysokość stożka
DE=h − wysokość walca
OB=R
R=3r
V
w=π r
2*h
ΔSOB∼ΔBDE⇔
2 lut 22:17
M: A skąd tu jest 2 r w mianowniku −> H3r=h2r
5 lut 20:36
Mila:
|OB|=3r
|OD|=r
|DB=3r−r=2r
5 lut 22:37
Mila:
5 lut 23:46
kyrtap: Milu cieplutko pozdrawiam
6 lut 00:00
Mila:
Co słychać dobrego?
6 lut 00:00
kyrtap: Dużo nauki, dzisiaj rano egzamin z fizyki, w której niemrawo się czuje, ale tak to pozytywnie
wszystko zaliczone, a u Ciebie?
6 lut 00:02
kyrtap:
6 lut 00:22