Obliczyć miarę kąta α w danym prostokącie.
Alimatrias:

Proszę o pomoc

Mam obliczyć miarę kąta α w danym prostokącie.
2 lut 20:52
Eve: a te przekątne są jakie?
2 lut 20:54
Alimatrias: Jak widać na rysunku

Więcej danych nie ma.
2 lut 20:55
J:
| | 3 | |
musisz obliczyć bok AB..potem: |
| = tg(α/2) |
| | | |
2 lut 20:55
J:
obie d = 10...
2 lut 20:56
Eve:

β=1/2α
licz jak chcesz
2 lut 20:56
Eve:
2 lut 20:57
J:
..tylko nie mów Eve,że Cię znowu prześladuję...:
2 lut 20:57
5-latek: Walczysz z tweirdzenia cosinusow
AS=5 (bo gdzie przecinaja sie przekatne w prostokacie ?
2 lut 20:57
Eve: J pomyslałam nad tym, ale sie wstrzymałam
2 lut 21:03
Alimatrias: Wszystko pięknie wyszło! Dziękuje wszystkim
2 lut 23:10