granica
zadanie: Obliczyc granice lub udowodnic, ze nie istnieje. (x→0, y→0)
2 lut 20:48
ICSP: Zacznij od podstawienia t = x3 +y3
2 lut 20:55
2 lut 21:21
ICSP: koniec
2 lut 21:22
zadanie: granica istnieje i jest rowna 1
2 lut 21:22
2 lut 21:23
ICSP: | | sin(x3 − y3) | | x3 − y3 | |
= lim |
| * |
| |
| | x3 − y3 | | x3 + y3 | |
2 lut 21:29
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
albo weź ciągi : ( |
| , |
| ) oraz ( |
| , 0) |
| | n | | n | | n | |
2 lut 21:32
zadanie: mysle jak rozwiazac tym sposobem z 21:29 ale nie wiem
jak za x3−y3 podstawie t to nie wiem co zrobic z x3+y3
2 lut 21:57
ICSP: | | sin(x3 − y3) | |
Nie podstawiaj. Już chyba widzisz, że lim |
| = 1 |
| | x3 − y3 | |
2 lut 21:59
zadanie: | | x3−y3 | |
no tak a co z |
| ? |
| | x3+y3 | |
2 lut 22:04
ICSP: Dobieraj ciągi
2 lut 22:04
zadanie: po wstawieniu tych ciagow do tego wyrazenia wychodza rozne wartosci wiec granica nie istnieje
2 lut 22:11
ICSP: 
. Zawsze jak dobierasz dwa ciągi to chcesz pokazać, że granica nie istnieje
2 lut 22:12
zadanie: | | |sin(x3−y3)| | | |x3−y3| | | |x|3+|y|3 | |
0≤ |
| ≤ |
| ≤ |
| = |
| | x2+y2 | | x2+y2 | | x2+y2 | |
| | x2|x| | | y2|y| | |
= |
| + |
| ≤(|x|+|y|)→0 |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
Z tw. o trzech funkcjach wyjsciowa granica jest rowna 0.
dobrze?
2 lut 22:25
zadanie: ?
2 lut 22:44
zadanie: dobrze?
2 lut 23:17
ICSP: Według mnie dobrze. Jednak jestem już dziś trochę zmęczony, więc 100% pewności nie daje
2 lut 23:25