proszę o rozwiązanie
Michał: Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką na której 1 wypada dwa razy częściej niż
pozostałe liczby oczek Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia suma wyrzuconych oczek jest nie
mniejsza niż 6 jeśli ich iloczyn jest liczbą nieparzystą
Ω = 62 = 36
2 lut 20:47
Michał: ja to zacząłem tak
A { (1,6), (6,1),(2,6),(6,2) (6,3)(3,6) (4,6)(6,4)(6,5)(5,6)(6,6) (5,1), (1,5), (5,2) ,(2,5),
( 5,3),(3,5),(4,5)(5,4) (5,5),(4,3)(3,4)(4,4) } − suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza
niż 6
B = { ( 5,3),(3,5),} ich iloczyn jest liczbą nieparzystą
nie wiem jak uwzględnić że 1 wypada dwa razy częściej niż pozostałe liczby oczek
a może moje rozumowanie jest błędne
3 lut 23:38