rownania wielomianowe z parametrem
Józef: Czy mógłby ktoś wytłumaczyc mi ten przykłąd krok po kroku ? − dla jakich wartości parametru m
równanie x4+2(m−2)x2+m2−1=0 ma dwa różne rozwiązania?
2 lut 20:46
J:
x2 = t t2 +2(m−2)t + m2− 1 = 0\WARUNKKI;
1)Δ > 0
2) t1 + t2 <0
3) t1*t2 < 0
ostatnie dwa gwarantują,że jedno t jest ujemnae
2 lut 20:49
Eve:
po 1 primo podstawiamy za x2=t
po 2 primo liczymy Δ
2 lut 20:49
Eve: J prześladujesz mnie
2 lut 20:50
J:
daleki jestem od tego...
2 lut 20:52
Józef: a skad właściwie biora sie te dwa ostatnie warunki?
2 lut 21:02
J:
aby wyjściowe równanie miało tylko 2 rozwiązania , do drugie musi mieć jedno dodatnie, a drugie
ujemne ..
2 lut 21:03
Józef: dlaczego?
2 lut 21:04
J:
t = x2 t1 >0 wtedy: x = √t1 lub x = −√t1 ,
t2 < 0 t2 = x2 − brak rozwiązń
2 lut 21:07
Józef: I na jakiej podstawie ta nierowność 2) t1 + t2 <0 gwarantuje ze jedno jest ujemne

? a moze
t
1 jest ujemne i t
2 jest większe od wartosci bezwzgednej z t
1 i dodatnie..
2 lut 21:08
J:
warunek 2 możesz skreślić, zostaw tylko t1*t2 <0 , to gwarantuje,że t1 i t2 są różnych
znaków
2 lut 21:11
Krystek: 2 warunek musi skreślić!
2 lut 21:12
Bogdan:
a czy możliwe są dwa różne rozwiązania w równaniu ax4 + bx2 + c = 0 przy Δ = 0?
2 lut 21:13
J:
jasne,że możliwe ...

od poczatku źle przeczytałem treść zadania ...
2 lut 21:15
Bogdan:
2 lut 21:18
Józef: | | 5 | |
wychodzi mi Δ=−16m+20 , musi byc wieksza od zera czyli m< |
| i ten drugi warunek |
| | 4 | |
m
−1<0 czyli m∊(−1,1) czyli u mnie czescia wspolna jest przedział m∊(−1,1) / natomiast
| | 5 | |
odpowiedzi podają m∊(−1,1)∪{− |
| } |
| | 4 | |
2 lut 21:24
Józef: dlaczego minus pięć czwartych
2 lut 21:25
Krystek: masz sumę U
2 lut 21:26
Józef: tak to jest znaczek sumy
2 lut 21:28
Józef: gdzie jest błąd?
2 lut 21:31
Krystek: Ale Bogdan Tobie napisał ,że Δ może też być równa zero wówczas masz jeden pierwiastek
2 lut 21:33
Józef: o wtedy juz kompletnie sie nie zgadza
2 lut 21:45
Józef: co mam zrobić?
2 lut 22:25
Józef:
2 lut 22:33
Bogdan:
Równanie ax
4 + bx
2 + c = 0 ma dwa różne pierwiastki wtedy, gdy:
lub
2 lut 22:52
Józef: 1 i drugi nalezy zsumowac potem?
2 lut 23:36
Bogdan:
tak
2 lut 23:54
Józef: dziękuję bardzo, juz zrozumialem
3 lut 00:13