wielomiany
Kamil07: W(x) = −4x
4 + 26x
3 − 12x
2
rozłożyć na czynniki
męczyłem się z tym, ale − nie wiem czemu − nie chce mi wyjść

proszę o pomoc
23 lis 20:37
Eta:
Wyłaczasz −2x2 przed nawias
W(x)= −2x2( 2x2 −13x +6) Δ= 121 √Δ= 11 x1 = 6 v x2 = 12
więc:
W(x) = −2x2 *2( x −6)( x −12) = −2x2 ( x−6)(2x −1)
lub tak:
W(x) = −2x2( 2x2 −13x +6)= −2x2 [ ( 2x2−12x) +( −x +6)]= −2x2 ([2x( x −6) −1( x −6)]=
W(x) = − 2x2 (x −6)( 2x −1)
23 lis 20:47
Nikka: W(x) = −2x
2(2x
2 − 13x + 6)
liczymy deltę i pierwiastki dla drugiego nawiasu Δ=169 − 48=121,
√Δ = 11
| | 1 | |
czyli 2x2 − 13x + 6 = 2(x− |
| )(x−6) = (2x−1)(x−6) |
| | 2 | |
W(x) = −2x
2*(2x − 1)(x − 6)
23 lis 20:49
Kamil07: no tak, rzeczywiscie

dziekuje bardzo
23 lis 20:57