wyznacz granice
E: wyznacz granicę
n−3
−−−−− do potęgi 5n
n+2
2 lut 20:31
E: pomoże ktoś ?
2 lut 20:56
Ada:
| | n−3 | |
lim ( |
| ) 5n  |
| | n+2 | |
2 lut 20:56
E: tak
2 lut 20:58
Ada:
no to korzystasz z definicji liczby e:
2 lut 20:59
E: nie rozumiem

dlatego myślałam, ze dostane pomoc:(
2 lut 21:00
Paweł: ja liczby Eulera jeszcze niestety nie miałem więc nie pomogę
2 lut 21:01
Ada: Musisz przekształcić tak wyrażenie:
| | n−3 | | 1 | |
( |
| )5n, żeby pasowało do (1− |
| )an |
| | n+2 | | an | |
zacznij przez przekształcenie tego tak jak się to robi z funkcjami wymiernymi.
I ty chcesz, żeby ktoś to za ciebie rozwiązał

To po co trudzić innych, w końcu jest Wolfram.
No chyba, że chcesz to zrozumieć, wtedy wszystko po kolei
2 lut 21:16
Paweł: liczyłem coś tam na kartce i wyszło mi e
−25 ale nie wiem czy to jest dobrze
2 lut 21:25
Ada:
| | n+2−5 | | 5 | |
lim ( |
| )5n = lim (1− |
| )5n = |
| | n+2 | | n+2 | |
| | 5 | | 25 n | |
lim [(1− |
| )n+25 ]25nn+2 = e−lim |
| = e−25 |
| | n+2 | | n+2 | |
2 lut 21:30