2 lut 20:26
Ada: metoda współczynników nieoznaczonych obawiam się.
2 lut 20:29
ICSP: Przez części .
2 lut 20:30
J:
| | x2−1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
2 lut 20:33
J:
.. pierwsza całka .. = − ∫(√1− x2dx
2 lut 20:36
Ojej: nie rozumiem jak Ty to tak rozbiłeś na 2 całki możesz to jakoś wyjaśnić ?
2 lut 20:50
J:
x
2 = x
2 − 1 + 1 ...
2 lut 20:51
Ojej: tą pierwszą całke to przez części ? bo chyba podstawić nic nie da rady ?
2 lut 20:57
J:
..to całka tablicowa, ale można ją policzyć podstawieniem Eulera..
| | 1 | | 1 | |
∫√1−x2dx = |
| arcsinx + |
| √1−x2 |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 21:01
J:
| | 1 | | 1 | |
...korekta: = |
| arcsinx + |
| x√1−x2 |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 21:12