str 170 z 6 Matematyka zakres podstawowy i rozszerzony, własności funkcji
Mój nick: Dla jakiej wartości współczynnika a wykres funkcji f(x)=1/2|x|+a wraz z osią OX ogranicza
trójkąt o polu równym a)8 b)98. Pomoże ktoś?
2 lut 20:21
Eve:
a) a=2
b) a=7
2 lut 20:25
Eve:
−2 i −7
2 lut 20:26
J:
..jeśli a >0 , to nie ma trójkąta ...
2 lut 20:27
Mój nick: Nie rozumiem tego zupełnie. Jakim sposobem to zrobiłaś?
Moglibyście mi narysować ten wykres funkcji?
2 lut 20:30
Eve: poprawiłam
2 lut 20:30
Eve:

pierwiastki obliczyłam
2 lut 20:32
5-latek:

y=0,5|x| czerwony
y=0,5|x| −2 zielony
2 lut 20:35
Mój nick: Dziękuję. Teraz to rozumiem.(:
2 lut 20:47
Eve: no to ok
2 lut 20:48
Dżul: Dlaczego jak a jest większe od 0 to nie ma trojkata?
21 kwi 19:21
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
1. Zauważ, że funkcja f(x) = |
| |x| + a przyjmuje najmniejszą wartość dla x=0 i jest to |
| | 2 | |
f(0) = a.
2. Jeżeli a>0, to f(x) > 0 dla dowolnego x∊R.
3. Związku z tym, nie ma możliwości aby wykres f(x) PRZECINAŁ oś OX ... co w efekcie daje nam
−−−> obszar pomiędzy wykresem funkcji f(x) i osią OX NIE jest trójkątem
21 kwi 19:54