kombinatoryka
panda3: Oblicz ile jest wszystkich liczb stu−cyfrowych o sumie cyfr równej 5 ,w zapisie których
występują tylko cyfry 0,1,3,5
2 lut 20:11
panda3: Czy to ma być może zrobione tak:
5 i 99 zer−−−>1 taka liczba
Jeśli nie mam błędu w obliczeniach to wyszło mi 1+14553+3764376=3778930
Czy to jest dobrze zrobione czy błędnie rozumuje?
2 lut 20:40
Eta:
... liczby stu−cyfrowe o sumie cyfr 5 utworzone z cyfr {0,1,3,5}
Rozpatrujemy przypadki:
1/
5|0000000000......000000 na pierwszym miejscu 5 i 99 zer
czyli
1 taka liczba
2/ 5= 1+1+1+1+1
1|1111000........ 00 na pierwszym 1 i cztery jedynki i 95 zer
| | 99! | |
to mamy: |
| = ......takich liczb |
| | 4!95! | |
3/ 5= 3+1+1
3|110000........000 97 zer
| | 99! | |
mamy |
| =............ takich liczb |
| | 2!*97! | |
4/ 5= 1+3+1
1|310000000...000 97 zer
| | 99! | |
mamy : |
| =..... takich liczb |
| | 97! | |
zsumuj wyniki i otrzymasz odp: ...........
Z moich obliczeń :
3 778 930 takich liczb
Sprawdzaj rachunki, bo może się pomyliłam
2 lut 20:47
Eta:

Ja liczyłam z permutacji z powtórzeniami ( na jedno wychodzi
2 lut 20:49
panda3: wyniki nam wyszły takie same

czyli mój sposób jest również poprawny? czy tylko przez
przypadek mi się udało?
2 lut 20:51
panda3: oki

dziękuje ślicznie
2 lut 20:51
Eta:
Też dobry
2 lut 20:57