trygonometria
trygonometria: cos(α/2)=12/13 . Ile równa się cosα? jak to zrobić?

proszę o pomoc
2 lut 19:52
ICSP: | | x | |
cosx = 2cos2 |
| − 1 = ... |
| | 2 | |
2 lut 19:54
J:
policz sin(α/2) ..potem : cosα = cos(2*α/2) = cos2(α/2) − sin2(α/2)
2 lut 19:55
trygonometria: Skąd to się wzięło?
2 lut 19:57
J:
obydwa wzory są prawidłowe... sposób
ICSP ... szybszy...
2 lut 19:58
trygonometria: No tak, ale skąd taki wzór wytrzasnąć? w tablicach nie ma
2 lut 20:00
J:
cosx = cos(2*x/2) = cos2(x/2) − sin2(x/2) = cos2(x/2) − ( 1 − cos2(x/2) = ...
2 lut 20:00
Janek191:
Jest
cos 2 x = 2 cos2 x − 1
Zamiast x wstawiamy x2
Wtedy
cos x = 2 cos2x2 − 1
2 lut 20:09
trygonometria: aaaa dobra, dziękuję za pomoc
2 lut 20:24