Rozwiąż równanie w przedzile
Dawid: Rozwiąż równanie: 4sin
3 −4sin
2x−3sinx=−3 gdzie x∊<0,2π>
zacząłem tak:
4sin
2x(sinx−1)−3(sinx−1)=0
(sinx−1)(4sin
2x−3)=0
Czy dobrze zacząłem? Co dalej?
2 lut 19:51
J:
sinx = 1 lub 4sin2x = 3
2 lut 19:56
Dawid: ... jestem pewien na 99% że trzeba doprowadzić do postaci sinx=coś tam a nie 4sin2x=3
2 lut 20:00
Dawid: Czy to powinno wyglądać o tak"
(sinx−1)(2sinx−3)(2sinx+3)=0
2 lut 20:11
głupol1996: no jasne nawet na 100% tak jest. Masz 2 równania sinx=1 lub 4sin2 x= 3
Zajmijmy się tym drugim:
4sin2 x =3 ⇒ sin2 x= 3/4 ⇒ sinx = √3/2 lub sinx= − √3/2
więc x= π/3 lub 4/3 π i z pierwszym równaniem x=π/2
2 lut 20:14