tekstowe
Ekato: Dwaj harcerze rozbili namioty w pewnej odległości od rzeki. W przybliżeniu można określić
połozenie namiotów w układnie współrzędnych:namiot zbyszka znajdował się w punkcie A(−43) a
namiot Franka w punkcie B(0,6).Przyjmując ze brzeg rzeki w okolicy tej miejscowości tworzy
linie prostą o równaniu 3x+4y−5=0, oblicz odległosc obu namiotów od brzegu oraz odległość
między namiotami
23 lis 20:21
ula: Odległość A od B
d=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2=
√(0+402+(6−3)2=5
odległość A od rzeki
| | I3*(−4)+4*3−5I | |
d= |
| =54
|
| | √16+0 | |
Odleglość B od rzeki
| | I3*0+4*6−5I | | 19 | |
d= |
| = |
| |
| | √16+0 | | 4 | |
23 lis 21:29