Pomocy !!!
Ucze ń: Dany jest nieskończony ciąg (an) w którym a1= 410 , a każdy następny wyraz jest dwukrotnie
mniejszy od poprzedniego.Wtedy wyraz a15 jest równy?
2 lut 19:25
Janek191:
a1 = 410 ?
2 lut 19:36
Ucze ń: tak
2 lut 19:36
Janek191:
a
1 = 4
10 ?
Mamy ciąg geometryczny , więc korzystamy z wzoru a
n = a
1 *q
n −1
czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a15 = 410*( |
| )15 − 1 = 410*( |
| )14 = (22}10* |
| = |
| | 2 | | 2 | | 214 | |
| | 220 | |
= |
| = 220 − 14 = 26 = 64 |
| | 214 | |
2 lut 19:40
Ucze ń: Dziękuję bardzo
2 lut 19:40