Dwie tożsamości trygonometryczne do wykazania
Domino: Dwie tożsamości trygonometryczne do wykazania:
1) Wykaż, że jeśli α−β= 45o to 1+tgβ1−tgβ = tgα i tgα−1tgα+1 = tgβ (α, β oznaczają
kąty ostre)
2) Wykaż, że jeśli α+β= 45o to (1+tgα)(1+tgβ)= 2 i (1−ctgα)(1−ctgβ)= 2 (α, β oznaczają kąty
ostre)
Bardzo proszę o wskazówki, porady, za które z góry dziękuję.
2 lut 19:25
Domino: ?
3 lut 11:12
wmboczek: 1) przekształć wzór na tg(α−β)
3 lut 11:21
wmboczek: 2) przekształć wzór na tg(α+β), wylicz tgα i ctgα i podstaw do lewych stron tezy
3 lut 11:24