przekatna sciany bocznej gr
Natka: przekatna sciany bocznej graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dl rowna 6 cm i tworzy z
krawedzia podstawy kat 60. pole pow bocznej tego graniastoslupa jest rowne
A. 9 pierwiastkow z 3 cm
2
B. 18 pierw. z 3 cm
2
C. 24 pierw. z 3 cm
2
D. 36 pierw. z 3 cm
2
prosze o jasne rozwiazanie

nie rozumiem zbytnio mamy a mam sprawdzian
blacky6:

cos60=x / 6
x=3
√3
y
2=6
2−(3
√3)
2=36−27=9
y=3
Pole 1 ściany wynosi x*y=3*3
√3=9
√3
i są 4 takie same ściany czyli cała powierzchnia boczna
4*9
√3=36
√3