kombinatoryka
panda3: oblicz na ile sposobów w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry można otrzymać
sumę kwadratów wyrzuconych oczek podzielną przez 3
nie wiem czy to chodzi tylko o te same ilości oczek? 6,6,6 czy 5,5,5? czy są jakieś inne
możliwości oprócz tych powtarzających te same cyfry?
2 lut 19:16
panda3: ktoś coś?
2 lut 19:35
panda3: ludzie pomocy ;c
2 lut 19:55
Eta:
a,b,c −− wyniki rzutów
a2+b2+c2 −−− podzielne przez 3
dla a=3k to a2=9k2 −− jest podzielna przez 3 i daje resztę0
zatem jeżeli wszystkie są podzielne przez 3 czyli jedno z dwu oczek {3,6}
jest ich 23=8 sposobów
teraz takie gdy reszta z dzielenia przez 3 jest równa 1 lub 2
a= 3k+1 to a2= (3k+1)2= 9k2+6k+1= 3(3k2+2k)+ 1 −− reszta
gdy
a=3k+2 to a2=(3k+2)2= 9k2+12k+4= 9k2+12k+3+1= 3(3k2+4k+1) +1−− reszta
zatem a2+b2+c2 będzie podzielna przez 3 bo reszty (1+1+1)=3 podzielna przez 3
takimi oczkami są {1,2,4,5}
jest ich 43= 64
razem mamy: 8+64= 72 sposoby
2 lut 19:59
panda3: dziękuję !
2 lut 20:02
Eta:
Np: (3,6,3) bo 32+62+32= 18+36= 54 −− podzielna przez 3
(1,4,2) 1+16+4=21 −−−
(2,5,4) 4+25+16= 45
układ oczek z pierwszej opcji : (3,6,3), (6,3,6) , (6,6,6),....
układ oczek drugiej opcji : (1,4,4) , (1,4,5) , (2,5,1) , (5,5,1)..........
2 lut 20:07