przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego zawierającego przekątną podstawy oraz wierzchłek
ostrosłupa jest trójkątem równobocznym o polu S. Oblicz objętość tego ostrosłupa. wykonaj
rysunek pomocniczy.... Doszedłem do tego (rys)
d=a√2
| a√6 | ||
h= | ||
| 2 |
| d2√3 | ||
S= | ||
| 4 |
Nie komplikuj życia
narysowany trójkąt jest przekrojem o polu S i boku a√2
a −− dł. krawędzi podstawy ostrosłupa
| (a√2)2√3 | a2√3 | 2S√3 | ||||
S= | = | ⇒ a2= | ⇒ a=.... | |||
| 4 | 2 | 3 |
| a√2*√3 | a√6 | |||
H= | = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
V= | a2*H=.......... dokończ | |
| 3 |