fizyka, kinematyka
Sev3n: Punkt materialny porusza się zgodnie z równaniami: x= 2t
2; y=
12sin(2t−π);
z=2cos(2t+
π4)
a)Oblicz współrzędne wektora prędkości i przyspieszenia (w dowolnej chwili).
b)Oblicz wektory prędkości i przyspieszenia dla t=π.
Wiem, że to forum matematyczne, ale może ktoś pomoże z zadaniem z fizyki?
2 lut 19:11
Janek191:
Prędkość v(t) to I pochodna drogi
Przyspieszenie to I pochodna prędkości lub II pochodna drogi
2 lut 19:18
Sev3n: A wektor r możemy przedstawić jako xi + yj + zk tak? Wcześniej na to nie wpadłem i dlatego nie
wiedziałem jak to ruszyć.
2 lut 19:37