Jaka metoda najlepsza na te zadanie ?
Jarek: Telewizor po dwukrotnej obniżce o 20\% kosztuje 1600 zł. Przed tymi obniżkami kosztował
2 lut 18:59
Jarek: I czy te zadanie od tego czymś się różni ? Cena kurtki po dwóch kolejnych obniżkach, za każdym
razem o 10% jest równa 202 zł 50 gr. Przed obniżkami cena tej kurtki była równa
2 lut 19:00
Eve: najlepiej na piechotę, to takie same zadania
2 lut 19:04
Tracz: x−cena po 2 obniżce
y cena po 1 obniżce
/−kreska ułamkowa
x−x*20/100=1600
x(1−20/100)=1600
x*80/100=1600
x=1600/80/100
x=1600*100/80
x=2000
y=2000*100/80
y=2500
2 lut 19:20