kto zrobi jest geniuszem
Adi: Strona książki ma obwód 68cm. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć strona tej książki, aby
zapewnić maksymalną powierzchnię druku, jeśli zakłada się, że marginesy boczne i dolny będą
jednocentymetrowe, zaś margines gorny − dwucentymetrowy
23 lis 20:19
Godzio:

l=68cm
2a+2b=68cm
2(a−2) + 2(b−3)=x
2a+2b=68
2a−4+2b−6=x −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10=68−x
x=58cm
24 lis 01:18
Godzio: a to nie chodziło o obw tylko o wymiary
24 lis 01:21
Godzio:
w kazdym razie:
x,y −> strony po ukruceniu marginesów
2x+2y = 58 => x=29−y
P=x*y=29y−y
2
jak mamy takie coś i chcemi max to tak jakby wierzchołek paraboli
podstawiamy i :
x=29−14,5 = 14,5
teraz dodajemy te wymiery :
14,5+3 x 14,5+2
17,5 x 16,5
24 lis 01:29