dla ciągu o wyrazie .....
faron: dla ciągu o wyrazie ogólnym an=(−1)n(n2+1) wyznacz
a) a5 an+1 a2n
zrobicie pliss
2 lut 18:22
Janek191:
Np. a2n = ( − 1)2n [ ( 2n)2 + 1] = 1*[ 4 n2 + 1] = 4 n2 + 1
2 lut 18:25
faron: no oto chodzi tylko ze zamist 2 musi byc 5 a potem an+1 i a2n
zrobisz całe zadanie prosze bo mam tyle zadaniach ze nie dam rady prosze

bardzooo
2 lut 18:28
faron: tylko a5 nie rób bo zrobiłam
2 lut 18:30
Janek191:
Zamiast n wstaw do wzoru na an ( n + 1)
2 lut 18:34
faron: zrobisz ten drugi przykład bo nie wychodzi mi pliss
2 lut 18:35
Janek191:
Dlaczego nie wychodzi ?

a
n + 1 = ( − 1)
n + 1 [ ( n + 1)
2 + 1 ] = − 1*[ n
2 + 2n + 1 + 1] = − 1*( n
2 + 2 n + 2)
=
= − n
2 − 2n − 2
2 lut 18:38
Janek191:
Żle

Powinno być a
n + 1 = ( − 1)
n + 1 [ n
2 + 2 n + 2 ]
2 lut 18:40
faron: to oblicz to tak poprawnie napisz mi tutaj porawne rozwiązanei tych 2 przykładów plisssssssssss
2 lut 18:41
Janek191:
To masz napisane !

Patrz : 18.25 i 18.40
2 lut 19:09