równania prostych
Marta: Punkty A(−2,−4), B(2,0), C(1,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.Wyznacz:
a) równania prostych zawierających boki ABi CD
b)długośc wysokości opuszczonej z punktu C na bok AB
c)pole równoległoboku
23 lis 19:57
Godzio:

obliczam CD wiedząc że jest ona równoległa do prostej przechodzącej przez A,B
AB=>
−4=−2a+b
0=2a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4=−4a
a=1
b=−2
y
A,B=x−2
prosta przechodząca przez D i C jest równoległa do prostej y
A,B=x−2 więc a=1
C(1,5)
5=1*1+b
b=4
y
C,D=x+4
b) wiemy że prosta przchodząca przez C i
prostopadła do AB zawiera wyskość więc musimy
znaleść punkt wspólny dla obu prostych i wzór prostej CE
skoro jest prostopadła do y{A,B} to a=−1
C(1,5)
5=−1+b
b=6
y
C,E=−x+6
szukamy punktu wspólnego dla prostej y
C,E=−x+6 i y
A,B=x−2
y
C,E=y
A,B
−x+6=x−2
−2x=−8
x=4
y=x−2=4−2=2
E(4,2)
teraz obliczam dł. odcinka CE
C(1,5), E(4,2)
|CE|=
√(4−1)2+(2−5)2=
√9+9=
√18=3
√2
c)
Aby policzyc Pole potrzebuje długośc boku AB :
|AB|=
√(2+2)2 + (0+4)2=
√16+16=
√32=4
√2
P=|AB| * |CE| = 4
√2*3
√2=12*2=24
23 lis 20:33
Godzio:

obliczam CD wiedząc że jest ona równoległa do prostej przechodzącej przez A,B
AB=>
−4=−2a+b
0=2a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4=−4a
a=1
b=−2
y
A,B=x−2
prosta przechodząca przez D i C jest równoległa do prostej y
A,B=x−2 więc a=1
C(1,5)
5=1*1+b
b=4
y
C,D=x+4
b) wiemy że prosta przchodząca przez C i
prostopadła do AB zawiera wyskość więc musimy
znaleść punkt wspólny dla obu prostych i wzór prostej CE
skoro jest prostopadła do y{A,B} to a=−1
C(1,5)
5=−1+b
b=6
y
C,E=−x+6
szukamy punktu wspólnego dla prostej y
C,E=−x+6 i y
A,B=x−2
y
C,E=y
A,B
−x+6=x−2
−2x=−8
x=4
y=x−2=4−2=2
E(4,2)
teraz obliczam dł. odcinka CE
C(1,5), E(4,2)
|CE|=
√(4−1)2+(2−5)2=
√9+9=
√18=3
√2
c)
Aby policzyc Pole potrzebuje długośc boku AB :
|AB|=
√(2+2)2 + (0+4)2=
√16+16=
√32=4
√2
P=|AB| * |CE| = 4
√2*3
√2=12*2=24
23 lis 20:33