Liczba a jest o 20 % mniejsza od liczby b. Jaki procent liczby a stanowi liczba
Ucze ń: Liczba a jest o 20 % mniejsza od liczby b. Jaki procent liczby a stanowi liczba b ?
2 lut 18:02
Ucze ń:
2 lut 18:03
Janek191:
a = b − 0,2 b = 0,8 b
| b | | b | | 1 | | 10 | |
| = |
| = |
| = |
| = 1,25 = 125 % |
| a | | 0,8 b | | 0,8 | | 8 | |
b = 125 % a
===========
2 lut 18:07
Ucze ń: dzięki
2 lut 18:09
pigor: ..., ja lubię ...

"przeginać", więc
z warunków zadania masz np.:
a= 80%b /*10 ⇔ 10a= 8b /*12,5% ⇔
⇔ 125%a= 100%b ⇔
b=125%a . ..
2 lut 18:09
Ucze ń: Dzięki
2 lut 18:11