Oblicz współczynnik kierunkowej prostej MN
shake: Dane są punkty M=(−4;3) i N=(2;6) Oblicz współczynnik kierunkowej prostej MN
2 lut 18:02
2 lut 18:03
shake: ale jak to obliczyłeś, potrzebuje obliczeń
2 lut 18:09
shake: ale jak to obliczyłeś, potrzebuje obliczeń
2 lut 18:09
5-latek: | | y2−y1 | |
tgα=a= |
| podstawiaj i licz |
| | x2−x1 | |
Ten wzor masz w ksiazce
2 lut 18:10
Janek191:
| | y2 − y1 | | 6 − 3 | | 3 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2 − x1 | | 2 − (−4) | | 6 | | 2 | |
2 lut 18:11
Janek191:
| | y2 − y1 | | 6 − 3 | | 3 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x2 − x1 | | 2 − (−4) | | 6 | | 2 | |
2 lut 18:11
tallo: dzięki!
2 lut 18:13
pigor: ..., ...

czyli po prostu liczysz
wektor kierunkowy danej prostej np. tak :
MN= [2+4,6−3]= [6,3] = 3[
2,1 ] ⇒
a=12 − szukany jej wsp.kierunkowy
2 lut 18:35