pomocyy
asiula: Hejka, potrzebuje pomocy w liczeniu granicy wiem że wynik będzie 1 ale muszę to przedstawić
rozwiązując zadanie.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim −> ∞= |
| + |
| +...+ |
| + |
| | 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | |
2 lut 17:22
reyg: tam na samym końcu ma być + jeszcze coś?
2 lut 17:26
asiula: nie, moja pomyłka.
2 lut 17:31
asiula: ref
2 lut 17:51
pigor: ...,

łopatologicznie rzecz ujmując
aby nie było żadnych pytań np. tak :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim n→∞ ( |
| + |
| + ... + |
| + |
| ) = |
| | 1*2 | | 2*3 | | (n−1)n | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim n→∞( |
| − |
| + |
| − |
| +...+ |
| − |
| + |
| − |
| ) = |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3 | | n−1 | | n | | n | | n+1 | |
i teraz prawie wszystko się redukuje oprócz 1−szego
i ostatniego (n−tego) składnika sumy algebraicznej =:
| | 1 | | 1 | | n | |
= lim n→∞( |
| − |
| ) = lim n→∞ |
| = |
| | 1 | | n+1 | | n+1 | |
| | n | | 1 | | 1 | |
= lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| = |
| = 1.:  |
| | n(1+1n) | | 1+1n | | 1+0 | |
2 lut 17:52
reyg: | 1 | | (1+n)−n | | 1+n | | n | |
| = |
| = |
| − |
| |
| n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | | n(n+1) | |
w pierwszym ułamku skróci się (n+1) a w drugim n, w rezultacie:
teraz pomyśl jak zachowają się poszczególne składniki

trochę nad tym myslalem
2 lut 17:53
reyg: a chciałem być pierwszy...
2 lut 17:54
asiula: dziękuję
2 lut 18:10