Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej k
kaskaa: Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej k: −3x+2y=0 i przechodzącej przez oś
OY w punkcie P(0,−2)
2 lut 17:09
Eve: znajdź współczynnik kierunkowy prostej k
2 lut 17:09
kaskaa: jak?
2 lut 17:11
J:
| | 2 | | 2 | |
y = − |
| x + k i −2 = − |
| *0 + k .... stąd: k = ...? |
| | 3 | | 3 | |
2 lut 17:12
Eve: podziel współczynnik przy x przez współczynnik przy y i zmień znak
2 lut 17:13
J:
... no u mnie k ... to wyraz wolny , nie współczynnik kierunkowy .. (kolizja oznaczeń...

)
2 lut 17:13