Oblicz pochodzną
Sad: Oblicz pochodną:
f(x)= ln[g(x)]
2
Pomożecie?
2 lut 16:57
J:
f'(x) = 2ln[g(x)]*[g(x)]'
2 lut 16:59
2 lut 17:00
J:
| | 1 | |
.."zjadłem" ... |
| ....  |
| | g(x) | |
2 lut 17:01
Eve: smacznego
2 lut 17:02
J:
2 lut 17:04
Sad: Dzięki bardzo

To jeszcze jedno mam pytanie

jaka będzie funkcja wyjściowa f(x) jeśli
2 lut 17:04
2 lut 17:06
jakubs: To korzystasz ze wzoru na pochodną ilorazu
2 lut 17:06
2 lut 17:06
Sad: Dziękuję za szybką odpowiedź, jesteście the best
2 lut 17:08
Sad: A możesz mi wytłumaczyć dlaczego tam w liczniku jest g'(x)?
| | 1 | |
Bo teraz próbowałem sobie zrobić pochodną z − |
| ale coś mi nie wyszło. Chyba zjadłem |
| | g(x) | |
jakąś funkcję wewnętrzną ale nie potrafię sobie wytłumaczyć dlaczego tam miała by być
2 lut 17:12
J:
| | 1 | |
licz pochodną z: f(x) = − |
| ze wzoru na iloraz funkcji ... |
| | g(x) | |
2 lut 17:16
Sad: aa dzięki, już kapuję
2 lut 17:17