zespolone
Tomek: z2+3z+3−i=0
2 lut 16:43
ICSP: Przecież to równanie kwadratowe
2 lut 16:44
Tomek: proszę o rozwiązanie, bo nie wiem jaki wynik powinien być.Oczywiście z rozpisaniem kroków
2 lut 16:48
PW: A jak się liczy deltę − zapomniałeś?
2 lut 17:01
Tomek: pamiętam, ale czy problemem jest napisać mi jak to powinno wyglądać? Będę wdzięczny
2 lut 17:03
Eve:
Δ=b
2−4ac

żaden problem
2 lut 17:03
Tomek: a do tego zadania też możesz?
2 lut 17:09
Eve: a umiesz podstawić liczby za litery? leniuszku
2 lut 17:10
PW: Δ = 32 − 4·1·(3 − i) = 9 −12 + 4i = −3 + 4i
Na pewno idzie o to, jak z tego pierwiastek, kurde.
Wzory skróconego mnożenia:
(1 + 2i)2 = 12 + 4i + 4i2 = 1− 4 + 4i = −3 + 4i
I tym to chytrym sposobem zobaczyliśmy, że jednym z pierwiastków delty jest liczba (1 + 2i).
2 lut 17:18
Janek191:
z
2 + 3 z + 3 − i = 0
Δ = 3
2 − 4*1*( 3 − i) = 9 − 12 + 4 i = − 3 + 4 i = ( 1 + 2 i )
2
√Δ = 1 + 2 i
| | − 3 − 1 − 2 i | |
z1 = |
| = − 2 − i |
| | 2 | |
| | − 3 + 1 + 2 i | |
z2 = |
| = − 1 + i |
| | 2 | |
2 lut 17:20
Tomek: leniuszek umie

i dziękuje za pomoc
2 lut 17:22
Eve: 
to dobrze
2 lut 17:31
Tomek: a to jeszcze pytanie, ten pierwszy pierwiastek to da się jakoś "zgadnąć"czy muszę go liczyć
osobno
2 lut 18:24
jakubs: Tutaj akurat prosto było, ale ogólnie to jest tak:
√Δ=±{(a+bi)}
(a+bi)2=Δ
2 lut 18:29
Tomek: | | 5 | |
możesz rozpisać bo próbowałem ale coś mi nie poszło, Doszedłem do tego że x=√ |
| |
| | 2 | |
2 lut 18:32