matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podpowiedz:)
Rosne:
Czy ktoś moze wytłumaczyć mi o co chodzi w przykładzie jeśli mam obliczyć a) granice f(x) w nieskończonosci
1
f(x)=(1+
)
3
x
2x
b) w zerze
3sin2x
f(x)=
2sinx
23 lis 19:42
Eta:
Wiemy ,że lim ( 1 +
a
x
)
x
= e
a
x→∞ to:
1
2
f(x) =[ ( 1+
)
x
]
3
x
limf(x) = (e
1/2
)
3
= e
3/2
x→∞ b) z reguły de l
'
Hospitala mamy:
lim h
'
(x)
Lim f(x) =
lim u
'
(x)
h
'
(x) = 3*cosx *2= 6cosx u
'
(x) = 2*cosx
6cosx
limf(x) =
= 3
2cosx
23 lis 21:05
Eta:
23 lis 21:48