Proste
nnnnnnn: Mam wykazać, że prostę się przecinają:
l1:
x= 2−3t
y=1+t
z= 2 − 2t
l2:
x + y −z +1 =0
2x − y −3z − 1 =0
Jeżeli podstawie l1 do l2 to z pierwszego równania wyjdzie mi:
2=0 co jest sprzeczne, z drugiego t=−2
Czy wtedy proste się przecinają?
2 lut 16:29
AS: Za Bronsteinem podaję
1. Sprowadzić podane proste do postaci
y = k1*x + a1 , z = h1*x + b1
y = k2*x + a2 , z = h2*x + b2
2. Jezeli zachodzi warunek
(a1 − a2)*(h1 − h2) = (b1 − b2)*(k1 − k2)
to proste się przecinają.
2 lut 18:46
pigor: ... a jednak zapytam :czy pytanie brzmi :
wykaż, że proste się przecinają,
czy może np. tak:
sprawdź czy dane proste się przecinają
2 lut 18:58
nnnnnnn: Wykaż że proste przecinają się
2 lut 19:09
pigor: ..., no to niestety, ale te 2 proste nie przecinają się ,
aby się przecinały , t musi po podstawieniu być takie samo
dla obu płaszczyzn wyznaczających prostą krawędziową . ..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sprawdź, bo może źle przepisała(e)ś dane równania prostych
3 lut 00:12
AS:
W drugim równaniu przyjąłem z = 3* t , t ∊ R
Po rozwiązaniu układu równań uzyskuję rówenanie
w postaci parametrycznej
x = 4*t , y = −t − 1 , z = 3*t
Sprawdzam,czy się przecinają
2*t − 3 = 4*t1
1 + t = −t1 −1
2 − 2*t = 3*t1
Z pierwszych dwóch równań znajduję t = −5/6 , t1 = −7/6
Podstawiając do trzeciego równania mam
L = 2 − 2*(−5/6) = 2 + 10/6 = 22/6
P= 3*(−7/6) = −7/2 , L ≠ P , nie przecinają się
3 lut 09:58