Ciągłość funkcji
CFCFan: Znajdź wartość parametru a dla podanej funkcji, która jest ciągła.
x2 sin(1/x) x≠0
sin a x=0
2 lut 16:19
J:
| | sin(1/x) | |
lim x* |
| = 0*1 = 0 , zatem: sina = 0 , czyli ... a = ...? |
| | 1/x | |
2 lut 16:23
CFCFan: a=0
2 lut 16:35
J:
a = 2kπ i k ∊ C
2 lut 16:40
CFCFan: Aha dzięki wielkie za pomoc
2 lut 16:42
CFCFan: A czy to zadanie jest dobrze?
Zbadaj ciągłość funkcji:
arccot(2/x+1) x≠−1
1 x=1
x→−1+ lim arccot(2/x+1) = +
∞
(2/−1+1)=(2/0+)= (+
∞)
x→−1− lim arccot(2/x+1)= π
(2/−1+1)= (2/0) = −
∞
Funkcja jest nieciągła. Nieciągłość typy drugiego "skok"
2 lut 16:50