całka, szereg, granica
Łukasz: Bardzo proszę o rozpisanie rozwiązania, tak krok po kroku jeśli można
| | n+1 | |
szereg: ∑[na dole n=2, na górze∞} z ( |
| ) do potęgi n*(n−1) |
| | n−1 | |
| | 1 | | 1 | |
granica: limx→0 |
| − |
| |
| | 2x2 | | 2x+tgx | |
2 lut 16:14
Eve:
całka: rozbij na różnicę całek
2 lut 16:16
J:
| | arctgx | |
do całki: ∫ |
| zastosuj podstawienie: arctgx = t ... |
| | 1+x2 | |
2 lut 16:18
Łukasz: a w tej pierwszej też podstawienie ?
2 lut 16:22
Eve: ja bym robiła przez części
2 lut 16:24
J:
| | x4 − 1 + 1 | | 1 | |
pierwsza: = ∫ |
| dx = ∫(x2−1)dx + ∫ |
| dx |
| | x2+1 | | x2 + 1 | |
2 lut 16:25
Łukasz: a dzieleniem wielomianów można by ?
2 lut 16:36
J:
..można ...
2 lut 16:38